Direct naar content

Zelfbouwkavels digitaal reserveren

Zelfbouwkavels reserveren via de Kavelkaart

De afgelopen jaren zijn vrijwel alle nieuwe zelfbouwkavels aangeboden via een loting. Met de komst van deze nieuwe website kunnen we de kavels online via de Kavelkaart aanbieden. Deze kavels worden niet meer via een loting uitgegeven, maar worden direct via de Kavelkaart (digitaal) gereserveerd.

Wil jij een kavel reserveren? Dan is het belangrijk om het onderstaande stappenplan ‘Hoe reserveer je een kavel?’ goed te lezen. Zo ben je zo goed mogelijk voorbereid om jouw droomkavel te kunnen reserveren.

Welke kavels kun je reserveren?

Nieuwe zelfbouwkavels

Zoals gezegd worden alle kavels op de Kavelkaart gereserveerd. Op de pagina ‘Toekomstige kavels’ lees je alle informatie over de uitgifte van nieuwe zelfbouwkavels. Je leest hier de meest actuele informatie en planning van uitgifte.

Alle kavelinformatie van nieuwe kavels is minimaal twee weken inzichtelijk voordat de kavels daadwerkelijk gereserveerd kunnen worden. Zo is voor iedereen de informatie vooraf goed door te lezen. De kavels hebben op dit moment de status ‘Binnenkort te koop’.

Teruggegeven zelfbouwkavels

Helaas lukt het niet iedereen om het zelfbouwproces te voltooien. Wanneer dit niet lukt, worden de kavels teruggegeven aan de gemeente.

Deze ‘losse’ kavels worden na een zorgvuldige procedure opnieuw ter reservering aangeboden op de Kavelkaart. Dit gebeurt twee keer per maand. De kavels krijgen eerst minimaal twee weken de status “Binnenkort te koop”. In deze periode is alle kavelinformatie inzichtelijk.

Op de eerste én derde dinsdag van de maand krijgen de kavels in de loop van de ochtend de status ‘te koop’ en kunnen ze gereserveerd worden via de kavelkaart.

Zelfbouwhuis in aanbouw

Hoe reserveer je een kavel?

Tussen de beschikbare kavels zit jouw droomkavel en je wil deze digitaal op de Kavelkaart reserveren. Om de kavel te reserveren moet je een aantal stappen doorlopen:

 1. Goed voorbereiden
  Bereid je goed voor op het reserveren van de kavel én het hele zelfbouwproces.
  Lees alle kavel specifieke documenten op de kavelpagina en alle informatie in de Kennisbank goed door. Zo sta je niet voor verrassingen en weet je goed wat er wel en wat er niet mogelijk is.
 2. Inloggen met Yivi
  Om jouw persoonsgegevens met de Kavelwinkel te delen log je in met de app Yivi. Je haalt geverifieerde gegevens op in deze app op jouw mobiele telefoon. Deze gegevens hebben wij nodig om de reservering goed te verwerken.

  Haal vooraf de volgende informatie in Yivi op: Persoonsgegevens, Woonadres, E-mailadres en Mobiel telefoonnummer.

  Wanneer je gaat inloggen (rechts boven op de website), scan je de QR code en geef je toestemming om de door ons benodigde gegevens te delen. Kloppen deze gegevens niet, neem contact op met burgerzaken van de gemeente.
  Maak wel de reservering af! Jouw gegevens kunnen achteraf aangepast worden.

  TIP: Het is erg verstandig om 1 à 2 dagen voor de reservering in te loggen met Yivi. Vooraf Yivi gereed maken scheelt tijd én loop je jouw droomkavel niet mis. De kavel kan namelijk niet meer door anderen gereserveerd worden wanneer je op de knop ‘Kavel reserveren’ klikt én bent ingelogd met Yivi.

  Lees meer informatie over de app Yivi.
 3. Jouw kavel reserveren
  Klik op de kavelkaart op jouw gewenste kavel en klik op ‘Bekijk kavel’. Hier zie je een overzicht van alle informatie over de kavel. Aan de linkerkant kun je klikken op ‘Reserveer kavel’ wanneer de kavel beschikbaar is. Pas wanneer je op deze knop klikt én bent ingelogd met Yivi is de kavel voor jou geblokkeerd.

  Je hebt nu 15 minuten de tijd om de reservering te doorlopen. Heb je aan 15 minuten niet voldoende? klik dan rechts op ‘reserveringstijd verlengen’. Zo krijg je eenmalig 15 minuten extra.
 4. Partner toevoegen
  Als je met meerdere personen de kavel wil reserveren, zullen ook deze personen met de app Yivi de gevraagde gegevens moeten delen. Download de app Yivi daarom óók op de mobielen telefoon van de partner(s).
 5. Overeenkomst doornemen
  Het is belangrijk om de reserveringsovereenkomst zorgvuldig door te lezen. Hierin staan de voorwaarden waar je mee akkoord gaat.
 6. Communicatie voorkeuren
  Je geeft aan welke wijze van communicatie jouw voorkeur heeft.
 7. Akkoord geven
  Als je een kavel gaat reserveren, gaat de Kavelwinkel er vanuit dat je vooraf alle kaveldocumentatie hebt doorgenomen. Wij vragen dan ook een bevestiging dat je de informatie hebt gelezen.
 8. Betaal inschrijfvergoeding
  Je betaalt direct de inschrijfvergoeding van € 1.000,-. Deze kun je via iDeal en creditcard voldoen. Door de betaling heb je de reserveringsovereenkomst automatisch digitaal ondertekend. De gemeente controleert alle gegevens van jouw reservering. Is alles in orde? Dan krijg je een ook door de gemeente ondertekende reserveringsovereenkomst retour. Deze kun je terugvinden in jouw mijnAlmere.

  Pas op het moment dat de reserveringsovereenkomst door de gemeente is ondertekend, is de overeenkomst rechtsgeldig.

Tijdens het reserveringsproces verandert de status van de kavel van ‘te koop’ naar ‘In optie’. Is het proces goed doorlopen en is de inschrijfvergoeding betaald? Dan veranderd de status naar ‘gereserveerd’.

Je ontvangt na jouw reservering een reserveringsbevestiging per e-mail van de Kavelwinkel.