Direct naar content

Reserveringsproces

Het kavelreserveringsproces

Het zelfbouwproces gaat verder met het reserveren van een kavel, tijdens het reserveringproces doorloop je een aantal stappen:

  1. Online kavel reserveren
  2. Keuze architect/(catalogus)bouwer
  3. Voorlopig ontwerp
  4. SRV-toets en Omgevingsvergunning
  5. Koopovereenkomst
  6. Notarieel transport

Start reserveringstermijn

Heb je een kavel gevonden die binnen je wensen, eisen en budget ligt dan is het verstandig om het algemene model reserveringsovereenkomst van tevoren door te nemen.

De reserveringstermijn start vanaf de ingangsdatum van de reserveringsovereenkomst. De gemeente Almere brengt € 1.000,- inschrijfvergoeding in rekening bij het reserveren van een kavel. Deze vergoeding wordt verrekend met de reserveringsvergoeding.

Let op: Als je de reservering annuleert krijg je de inschrijfvergoeding niet terug.

De reserveringstermijn duurt maximaal 12 maanden. Pas nadat de overeenkomst óók door de Gemeente is ondertekend heb je de garantie dat de kavel in deze periode niet door iemand anders gereserveerd of gekocht kan worden.

Online kavel reserveren

Als je een beschikbare kavel wilt reserveren, kan dit alleen digitaal via de Kavelkaart. Klik op de kavel van je keuze en daarna op de button ‘Kavel reserveren’.

Je moet hierna jouw gegevens delen met de Kavelwinkel met de app YIVI.
Een uitgebreide uitleg hierover lees je op via deze pagina.

De wijk Vogelhorst in Almere aan het water

Reserveringspagina

Op de reserveringspagina lees je een overzicht van jouw reservering. Je controleert hier of jouw persoonsgegevens kloppen. Kloppen deze niet? Dan staat dit niet goed in het Basisregister en is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met Burgerzaken van de gemeente én met de Kavelwinkel. Ga wel door met de reservering. De gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Je hebt de mogelijkheid om een persoon toe te voegen aan de reserveringsovereenkomst. Ook deze persoon moet de basisgegevens delen via YIVI.

Het logo van Yivi

Reserveringsovereenkomst

Onder de persoonsgegevens staat de reserveringsovereenkomst. Het is belangrijk ook deze goed te controleren. Kloppen er gegevens niet? Rond de reservering af en neem contact op met de Kavelwinkel.

Hierna vragen wij of je alle documenten goed hebt doorgelezen. Door de vakjes aan te vinken, geef je aan dat je dit hebt gedaan. Wij gaan er vanuit dat je je goed hebt ingelezen voordat je een kavel reserveert. Ook bevestig je hiermee dat je akkoord gaat met alle regels en eisen die gelden.

Inschrijfvergoeding

Om de reservering van een zelfbouwkavel niet geheel vrijblijvend te laten zijn, brengt de gemeente Almere € 1.000,- inschrijfvergoeding in rekening. Dit bedrag wordt bij het digitaal reserveren direct in rekening gebracht. De inschrijfvergoeding zal verrekend worden bij het notarieel transport van de kavel.  

Een uitgebreide uitleg over het online reserveren van een kavel lees je op de pagina “Online een kavel reserveren”.

Keuze architect of catalogusbouwer

Je moet nu een keuze gaan maken wie jouw woning mag ontwerpen en bouwen. Kies je een architect of een (catalogus)bouwer?