Direct naar content

Het zelfbouwproces

Alle informatie over het zelfbouwproces

Je hebt besloten om een huis te (laten) bouwen die volledig gebaseerd is op jouw wensen & eisen voldoet. Het is natuurlijk geweldig om te kunnen wonen in een woning waarbij je volledig zelf aan het roer hebt gestaan qua indeling en uitstraling.

Het is goed om van tevoren stil te staan bij het hele zelfbouwproces, zodat je de keuze om zelf te bouwen weloverwogen kan nemen.

Zelfbouw of projectmatige bouw

Ben je geïnteresseerd in zelfbouw omdat je in de bestaande bouw en projectmatige nieuwbouw eigenlijk niets kan vinden binnen een bepaalde prijs? Wees dan bewust van het feit dat zelfbouw in de meeste gevallen niet goedkoper is dan bestaande bouw of projectmatige nieuwbouw. Het maatwerk kan zorgen voor hogere kosten.
Daarom is het een goed idee om na te denken over zelfbouw of projectmatige bouw. Vaak is een projectmatig gebouwde woning niet uniek. Hierdoor kunnen bouwers voordeliger materiaal inkopen. De uiteindelijke prijs van een projectmatige woning is hierdoor veelal voordeliger uitvallen. Het nadeel is natuurlijk dat de woning dan niet 100% naar jouw wensen en eigen gebouwd is.

Kies je voor zelfbouw? Lees je dan goed in op deze website!

Zelfbouw in een rij in Almere Poort
Zelfbouw in een rij in Almere Poort

Hoelang duurt het zelfbouwproces?

Het zelfbouwproces duurt gemiddeld 2 jaar. Dit is gerekend vanaf het moment dat je een kavel reserveert totdat je er ook echt kunt gaan wonen. De tijd totdat de kavel aan jou wordt opgedragen bij de notaris duurt gemiddeld 12 maanden. Pas na het notarieel transport mag je beginnen met bouwen.

De bouw en afbouw van de woning duurt gemiddeld 1 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van het gekozen ontwerp en de gekozen bouwer.
Hou in gedachten dat er iets kan gebeuren waardoor dit termijn langer duurt. Zo kan het voorkomen dat het ontwerp in een laat stadium nog aangepast moet worden of dat materiaal niet tijdig leverbaar is.

Waar bestaat het zelfbouwproces allemaal uit?

Het is belangrijk om alle stappen en details van het zelfbouwproces te weten. Een goed overzicht geeft inzicht in het zelfbouwproces: de termijnen die spelen bij het reserveren, kopen en in eigendom verkrijgen van een kavel, het vergunningstraject en aanvang van de bouw. Oftewel belangrijke termijnen tijdens het proces waarbij je te maken hebt met verschillende afdelingen van de gemeente Almere. 

Enkele zaken die belangrijk voordat je een kavel reserveert zijn:

–              Het financiële plaatje
–              Je kavelkeuze
–              Het contact opnemen met architect(en) en/of (catalogus)bouwer(s)
–              Het overwegen van bouwbegeleiding

Oriëntateer je voor zelfbouw

Het is belangrijk om je goed te oriënteren voor zelfbouw. Waar wil je graag wonen? Wat is jouw financiële plaatje?