Direct naar content

Online een kavel reserveren

Stappenplan om een kavel via de kavelkaart te reserveren

Stap 1: welke kavel(s) kies je?  

Voordat je een kavel reserveert, is het belangrijk dat je je eerst goed verdiept in je woonwensen, het financiële plaatje, de bouwregels en het zelfbouwproces. Alle basisinformatie vind je in het ‘Stappenplan Zelfbouw Almere’ geeft inzicht in de planning en termijnen en in het ‘Handboek zelfbouw’ en in de gebiedsspecifieke bijlagen per wijk vind je alle praktische en relevante informatie over zelfbouw in Almere.

Stap 2: Vind je kavel op de Kavelkaart


Gebruik de filteropties op de Kavelkaart om jouw droomkavel te zoeken
Gebruik de filteropties op de Kavelkaart om jouw droomkavel te zoeken
 1. Bepaal de plek voor je droomhuis via de Kavelkaart. Op deze kaart vind je alle kavels die in Almere te koop zijn. Met behulp van de zoekfilters vind je de kavel die past bij jouw woonwensen en budget.
 2. Klik op een kavel om details over die kavel te zien.
 3. Klik op ‘Bekijk kavel’ om alle beschikbare informatie over de kavel te zien.
  – Vergelijk kavelpaspoorten (bouwregels voor die kavel).
  – Lees de ‘Kavelspecifieke documenten/Dossiers’: alle informatie die bij die kavel hoort.
  – Lees ook de overige documenten zoals het ‘inrichtingsplan’ (ook IP genoemd), een beeldregieplan en/of een gebied specifieke bijlage.

Meer informatie over de de werking van de kavelkaart lees je op de pagina “Hoe werkt de kavelkaart“.

Klik op “Bekijk Kavel” om alle kavelinformatie te lezen

Stap 3: Reserveer online een kavel

Een kavelreservering ga je aan voor voor maximaal een jaar. Met de reservering heb je de garantie dat niemand anders in dat jaar de kavel kan reserveren of kopen. Onderdeel van het online reserveren is dat je een inschrijfvergoeding van € 1.000 betaalt. Pas wanneer de reserveringsovereenkomst door jou en door de gemeente Almere is ondertekend, is deze rechtsgeldig.

Klik op “Kavel reserveren” om de reservering te starten
 1. Je kunt een kavel alleen digitaal het reserveringsproces aangaan als je geen lopende kavelreservering hebt.
  Tip: Log voordat de kavels daadwerkelijk worden aangeboden alvast in met de app Yivi. Dit scheelt tijd en kun je sneller op de ‘Kavel reserveren’ klikken.
 2. Klik op de kavelkaart op jouw gewenste kavel en klik op ‘Bekijk kavel’
 3. Op de pagina van de gewenste kavel klik je op de knop ‘Kavel reserveren’. Vanaf dit moment heb je 15 minuten om het reserveringsproces te voltooien. Is 15 minuten niet voldoende? Klik dan op de knop ‘reserveringstijd verlengen’. Je krijgt dan 15 minuten extra.
  Wanneer je op de knop ‘Kavel reserveren’ klikt, kan niemand anders deze kavel reserveren. Deze ‘lock’ blijft tot maximaal 30 minuten of tot er besloten wordt het reserveringsproces niet af te ronden.
 4. Je logt in met de app Yivi. Hiermee deel je geverifieerde gegevens met de Kavelwinkel. Zo weten wij zeker dat we de kavel aan de juiste persoon aanbieden. Lees een uitgebreide uitleg over Yivi.
 5. Eventuele partners kunnen ook via Yivi toegevoegd worden tijdens het reserveringsproces.
 6. Je controleert ook of jouw persoonsgegevens kloppen. Kloppen deze niet? Dan staat dit niet goed in het Basisregister en is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met Burgerzaken van de gemeente én met de Kavelwinkel. Ga wel door met het reserveringsproces. De gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.
 7. Controleer de inhoud van de reserveringsovereenkomst goed.
 8. Hierna vragen wij of je alle documenten goed hebt doorgelezen. Door de vakjes aan te vinken, geef je aan dat je dit hebt gedaan. Wij gaan er vanuit dat je je goed hebt ingelezen voordat je een kavel reserveert. Ook bevestig je hiermee dat je akkoord gaat met alle regels en eisen die gelden.
 9. Wanneer je de inschrijfvergoeding van € 1.000 hebt betaald, heb je het reserveringsproces voltooid. 
 10. Wil je na de reservering een partner toevoegen aan de reservering? Na (digitale) reservering kan je tot 1 week het formulier Medeondertekening reserveringsovereenkomst downloaden via ‘MijnAlmere’. Deze moet je binnen een week ingevuld en ondertekend per mail retourneren aan de gemeente.

Stap 4: Akkoord en Verzenden

 1. Door de betaling te doen, heb je de reserveringsovereenkomst digitaal éénzijdig ondertekend.
 2. Je krijgt de mogelijkheid om de overeenkomst te printen.
 3. Je ontvangt per mail een beknopte bevestiging van de reservering. Als deze niet binnenkomt raden wij aan eerst je spambox te checken. Heb je geen mail ontvangen neem dan contact op met de Kavelwinkel.
 4. In de bevestigingsmail wordt verwezen naar je persoonlijke omgeving in ‘MijnAlmere’. Je kunt de pagina bekijken als je inlogt met je DigiD. Hier kun je de status van je kavel bekijken en vind je alle belangrijke informatie over de kavel en het zelfbouwproces. 
 5. Je reservering is nu binnengekomen bij de Kavelwinkel en wordt daar gecontroleerd.
 6. Via de mail ontvang je na maximaal 10 werkdagen een door de gemeente ondertekend exemplaar van de reserveringsovereenkomst. Op dit moment is de overeenkomst tweezijdig ondertekend en rechtsgeldig.

Stap 5: Hoe nu verder?

 1. Je reserveringsovereenkomst duurt maximaal 12 maanden.
 2. Gebruik de eerste maanden van de reserveringstermijn om je goed voor te bereiden op de eventuele koop van de grond en het zelfbouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het programma van eisen van jouw droomhuis in relatie tot je budget, het voeren van oriënterende gesprekken met een architect, bouwbedrijf en/of bouwbegeleider.
  • Neem alle algemene en kavelspecifieke documenten goed door. Ze worden voor je klaargezet in ‘MijnAlmere’. In de kavelspecifieke documenten staat essentiële informatie die je nodig hebt voor de bouw van je huis. (De algemene documenten vind je ook in de rubriek ‘Downloads‘; de kavelspecifieke documenten vind je ook terug als je klikt op de betreffende kavel op de Kavelkaart.)
 3. Binnen 2,5 maand ontvang je per mail een factuur voor de reserveringsvergoeding. Deze bedraagt 2,5% van de koopsom van de kavel. Je betaalt de reserveringsvergoeding uiterlijk 3 maanden na ingangsdatum van de reserveringsovereenkomst, anders vervalt je reservering. Dit bedrag wordt bij sluiting van de koopovereenkomst verrekend met de koopsom van de kavel bij notarieel transport.
 4. Mocht je binnen de eerste 3 maanden besluiten de reservering niet te willen voortzetten, dan horen wij dit uiteraard graag zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor het formulier ‘Kavel annuleren’ dat we hebben gemaild óf download het via ‘MijnAlmere’. 

Aanvullende informatie

 • De reservering van een kavel is vrijwel direct zichtbaar op de Kavelkaart;
 • Je kunt de kavel alleen reserveren als je op dat moment geen lopende reservering hebt.
 • Wanneer het reserveringsproces niet afgerond wordt, komt de kavel weer beschikbaar op de kavelkaart.
 • Het is niet mogelijk om zakelijk een kavel digitaal te reserveren.
 • Per persoon mag je maar één kavelreservering doen. Het is niet toegestaan dat één huishouden met een duurzame relatie twee kavels apart van elkaar reserveert. 

Keuze architect of catalogusbouwer

Je moet nu een keuze gaan maken wie jouw woning mag ontwerpen en bouwen. Kies je een architect of een (catalogus)bouwer?