Direct naar content

‘Duurzaam wonen is even een investering, maar het verdient zich vanzelf weer terug’

Duurzaam wonen: het wordt een steeds actueler thema. Hans en Marion waren zeven jaar geleden met hun volledig energie-neutrale woning in Almere hun tijd dan ook vooruit. In Almere Hout bouwden ze een huis waarmee ze niet alleen energie, maar ook geld besparen.

Grote stappen zetten, buiten de gebaande paden

“We wonen hier nu zo’n zeven jaar”, vertelt Hans. ‘Toen we begonnen met bouwen, was duurzaamheid nog lang niet zo ‘hot’ als nu. We vonden het belangrijk dat we alles zelf konden ontwerpen en bepalen. Veel aannemers volgen toch de standaard regeltjes, terwijl de technologie vaak al een stuk verder is. Door te doen wat we zelf wilden, hebben we qua duurzaamheid grote stappen kunnen zetten. We begonnen toen al aan een warmtepomp in plaats van gas. En we waren ook de eersten die bij Nederlandse bedrijven driedubbel glas bestelden. Dat zijn nu heel gangbare opties.”

Waardevolle investering

Hans en Marion hebben zo hun eigen redenen om energie-neutraal te leven. “Voor het klimaat natuurlijk, maar in mijn achterhoofd speelt ook altijd dat we eigenlijk onafhankelijk zouden moeten worden van buitenlandse energiebronnen”, zegt Hans. “Bovendien scheelt het geld. We besparen zo’n 100 euro per maand aan energiekosten. We wonen in een villa, maar hebben een energierekening van een vakantiehuisje. Het is even een flinke investering, maar die verdient zich vanzelf weer terug.”

Pionieren met duurzaamheid: spannend, maar ook aanstekelijk

Hans en Marion voelen zich met recht een beetje pioniers. “In het begin is dat best spannend, hoor”, herinnert Hans zich. “Je denkt: zijn wij nou echt de enigen? Hebben we dan wel de juiste keuze gemaakt? Maar de afgelopen tijd hebben we bevestigd gekregen dat we onze tijd inderdaad vooruit waren.” Met hun energie-neutrale huis inspireren Hans en Marion ook mensen om zich heen. “Op ons advies kochten vrienden ook een warmtepomp. En ook zij werden steeds enthousiaster over het terugdringen van hun energieverbruik. Het is een soort virus.”

Zelfbouw: iets meer gedoe

Het zelf neerzetten van een huis is natuurlijk wat minder eenvoudig dan een bestaand huis kopen. “Je kunt bijvoorbeeld moeilijk inschatten hoeveel zo’n project gaat kosten”, weet Hans. “Je moet er dus wel voor zorgen dat je een extra potje hebt voor onvoorziene uitgaven. Ook is het goed regelen van bouwvergunningen nog wel eens een gedoe. Dat vond ik eigenlijk het enige nadeel van zelf bouwen. Maar tegenwoordig gaat dat alweer een stuk soepeler, volgens mij.”

Geen kluizenaars

Hans en Marion zijn in 1996 van Amstelveen naar Almere vertrokken. Simpelweg omdat het, toen ook al, een stuk betaalbaarder was. Vervolgens hebben, als volgende stap in hun wooncarrière, zelf hun droomhuis kunnen bouwen. “We konden ons huis geheel naar eigen inzicht ontwerpen. Zo hebben we ons huis energie-neutraal kunnen krijgen. Ons huis ligt niet meer in de stad, maar in villapark Vogelhorst. Een heel rustig gebied, tien kilometer van het centrum van Almere. Het is hier heerlijk rustig wonen. Maar we zijn geen zonderlinge kluizenaars hoor. We gaan ook heus nog wel eens naar de bioscoop.”

Bron: Amsterdam Woont, 12 april 2018