Een huis dat helemaal voldoet aan jouw wensen. Heel veel mensen dromen er van. Bij zelfbouw kan het. In Almere is alle ruimte om zelf te bouwen. Letterlijk, want de kavels zijn er vaak lekker ruim, terwijl steden als Amsterdam en Utrecht vlakbij zijn. Almere biedt bovendien veel groen en natuur. Een perfecte plek om een droomhuis te bouwen dus. Er zijn regelmatig kavels beschikbaar in Almere. Hier kunnen mensen hun droom waarmaken. Maar wat komt er kijken bij het bouwen van een huis en waar moet je allemaal aan denken? We vroegen het aan de zelfbouwadviseurs van de Kavelwinkel Almere.
De basis van je huis: de kavel
Waar wil je wonen? De kavel is letterlijk de basis van je nieuwe huis. Wil je in een stadse wijk als New Brooklyn in Almere Poort wonen met Amsterdam om de hoek? Kies je voor het dorpse karakter van Nobelhorst met het bos naast de deur?
Of droom je van een villa in Vogelhorst tussen de natuur? En wil je aan de rand van een wijk wonen, of juist wat meer tussen de mensen? Het kan lonen een rondje te maken door de verschillende wijken om inspiratie op te doen en te bepalen welke wijk het beste bij je past. Op de website van de kavelwinkel worden alle beschikbare kavels gedeeld. Hou deze site dus goed in de gaten.
Wat is je budget?
Het realiseren van je droomhuis is natuurlijk ook afhankelijk van je budget. Laat je informeren door een financieel adviseur. Die kan aan de hand van je inkomen, eventuele overwaarde of juist schulden en andere zaken voorrekenen wat je zou kunnen besteden. Dat is bepalend voor waar en wat je kunt gaan bouwen. Een globale vuistregel is dat de kavel ongeveer 1/3 van het totale budget opsnoept. De rest van je budget gaat op aan de bouw, de aanleg van de tuin, de aankleding en inrichting maar ook aan kosten voor leges en vergunningen en natuurlijk de architect. Let op, die 1/3 is een vuistregel. Als je een hypermoderne badkamer wilt of een prachtige pergola met buitenkeuken, zul je misschien een wat kleinere kavel moeten kopen of een bescheidener huis moeten laten bouwen.
Ontwerp je droomhuis
Als je eenmaal een kavel hebt gevonden en gereserveerd, wordt het echt leuk: je mag je droomhuis gaan ontwerpen.
Je kunt besluiten hiervoor een architect in te schakelen. Die maakt een ontwerp vanaf nul, en neemt in elke stap jouw wensen en budget mee. Zo’n ontwerp gaat vaak een paar keer heen en weer voor het goed is. Een architect kan het uiteindelijke ontwerp toetsen bij meerdere aannemers om zo het beste team te vinden voor de bouw.
Een andere optie is een catalogus- of prefab-woning. Je kiest dan uit bestaande ontwerpen het huis dat het beste past bij jouw wensen en laat het bouwen door het bouwbedrijf waar je het ontwerp van koopt. Dit soort huizen zijn in de regel sneller gebouwd en iets goedkoper. Maar als je toch dingen wil aanpassen of veranderen, worden daar meerwerkkosten voor in rekening gebracht. In beide gevallen moet je rekening houden met bepaalde regels en bouwvoorschriften die in het kavelpaspoort staan. Een architect neemt die mee in het ontwerp, en bij een cataloguswoning kan het zijn dat je aanpassingen nodig hebt om daaraan te voldoen.
Wanneer mag je bouwen?
Als het ontwerp definitief is, dien je het in voor de Stedelijke Randvoorwaarden toets. In de meeste gevallen doet de architect of het bouwbedrijf dit voor je. De afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving van Gemeente Almere beoordeelt of het ontwerp voldoet aan alle regels die zijn gesteld vanuit het kavelpaspoort en het Beeldkwaliteitsplan. Als het ontwerp is goedgekeurd kun je een omgevingsvergunning aanvragen. Hierna kun je ook de koopovereenkomst voor de kavel tekenen en vindt het notarieel transport plaats. Daarna ben je officieel eigenaar van de kavel en mag je erop gaan bouwen.
Maar dan heb je ook wat!
Al met al duurt een zelfbouwproces gemiddeld twee jaar. Dat is gerekend vanaf het moment dat je een kavel reserveert tot de dag van de verhuizing. Meestal vindt binnen 16 maanden het notarieel transport van de kavel plaats en de bouw daarna nog zo’n half jaar . Maar daarna heb je wel je droomhuis, precies zoals jij het wilt. Gedurende het proces begeleiden de architect of het bouwbedrijf je bij het regelen van de vergunningen. En ook staan de zelfbouwadviseurs van de kavelwinkel klaar om te helpen en adviseren waar nodig gedurende het hele proces. Zij weten precies waar je rekening mee moet houden en hoe je alle stappen doorloopt. Je staat er dus niet alleen voor. Wel zo fijn, want dan kun jij je richten op hoe je droomhuis eruit moet zien.
Droom jij ook over het bouwen van je eigen huis?
Lees in de Kennisbank van de Kavelwinkel alle informatie over de zelfbouwkavels, het zelfbouwproces en veel tips & tricks. Je kunt natuurlijk ook altijd langskomen om met een van de zelfbouwadviseurs te praten. Zij kunnen je alles vertellen over waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van jouw droomhuis. Je kunt hiervoor binnenlopen in de Kavelwinkel op dinsdag- én donderdagmiddag: tussen 13.00 en 16.30 uur .
Foto’s door Daan Klunder