Annemarie en Gerlof Jorritsma bouwden hun eigen huis op Landgoed Overgooi. Daar wonen ze inmiddels alweer 14 jaar samen met nog twee andere gezinnen. Die van hun dochters om precies te zijn. Wat een rijkdom je kinderen en kleinkinderen altijd om je heen, en toch volop privacy. Hoe krijg je dat voor elkaar? En waarom heeft de familie gekozen voor Landgoed Overgooi?
We worden uitgenodigd om antwoord te krijgen op deze vragen en de villa met eigen ogen te bewonderen. Landgoed Overgooi ligt in een bosrijk gebied. Het Landgoed staat bekend om het exclusieve karakter en de riante kavels die 1500 tot 5000 m² groot zijn. En dat is ook precies de reden dat de familie Jorritsma voor deze Almeerse wijk koos. Ze hadden – in de breedste zin van het woord – ruimte nodig om woondromen te verwezenlijken.
Zo veel wensen gevat in één ontwerp, je moet het maar kunnen
De hekken van Villa Nije Stins gaan open en we parkeren de auto’s. Hond Famke blaft ons gedag en Annemarie komt aanlopen. De entree leidt ons naar een sfeervolle serre met zicht op het zwembad. Deze ligt beschut tussen de muren van het huis. Later vertelt het stel hoe ze hier met familie en/of vrienden genieten van gezellige zomeravonden.
Zo veel wensen gevat in één ontwerp, je moet het maar kunnen
De hekken van Villa Nije Stins gaan open en we parkeren de auto’s. Hond Famke blaft ons gedag en Annemarie komt aanlopen. De entree leidt ons naar een sfeervolle serre met zicht op het zwembad. Deze ligt beschut tussen de muren van het huis. Later vertelt het stel hoe ze hier met familie en/of vrienden genieten van gezellige zomeravonden.

Opvallend is het licht. “Met dank aan het werk van architect Eric Eijsbouts”, vertelt Gerlof. “Hij heeft onder andere de brandweerkazerne in Almere Buiten ontworpen. We zijn heel gecharmeerd van zijn moderne signatuur. Wij wilden één huis met één dak, één voordeur en daarbinnen plaats voor drie gezinnen. En ieder gezin moest de ruimte krijgen om specifieke woonwensen te laten verwerken in het ontwerp. Door vooraf heel goed na te denken over hoé we met elkaar wilden leven, voelt voor iedereen het huis nog steeds als een warme jas. Fijn als je een architect vindt die in één keer al je wensen in een kloppend ontwerp vat.”
Ook na 14 jaar nog een schot in de roos!
“We zijn nog steeds blij met het feit dat ons huis iets opgetild ligt ten opzichte van de tuin. Als je dan bedenkt dat onze ramen en deuren overal verdiepingshoog en van glas zijn, kun je je voorstellen hoe mooi vrij je uitkijkt. De diverse lichtstraten in ons huis zorgen voor een mooie lichtinval.” Dat licht brengt Annemarie en Gerlof op het volgende. “Zorg ervoor dat je het lichtplan onderdeel maakt van je ontwerp. Door aan de voorkant goed na te denken over de lichtpunten en stopcontacten heb je straks een heel sfeervol verlicht huis dat niet ontsierd wordt door bedrading.”
Gezellig sociaal
Landgoed Overgooi is gevuld met statige villa’s en landhuizen en op diverse plekken zie je hoge hagen en hekwerken om privacy te garanderen. Is het dan ieder voor zich in deze wijk? “Integendeel”, vertelt Annemarie. “De verbondenheid tussen de bewoners is groot. Natuurlijk heb je altijd mensen die op zichzelf zijn, maar het gros kent elkaar en samen ondernemen we leuke dingen. Zo hadden we laatst nog een running dinner. Zo’n 25 gezinnen deden mee en bezochten in één avond vijf verschillende huizen voor een hapje, drankje, voor-, hoofd- en nagerecht. Het is een ontzettend leuke manier om bij elkaar ‘in de keuken’ te kijken en onder het genot van culinaire verwennerij van gedachten te wisselen. Wij noemen het ook wel ‘gluren bij de buren’.”

“Naast het running dinner houden buren contact met elkaar via de Overgooi-App en er is een veiligheids-buurtapp”, vertelt Annemarie. “Hierdoor bewaken we met elkaar de veiligheid van de wijk en is een vermiste hond of kat ook zo weer terecht. We hebben trouwens ook een actieve buurtvereniging waarvan één van onze dochters voorzitter is. Ook drink ik geregeld koffie met wat buurvrouwen en als er een nieuwe buurvrouw bijkomt, wordt die gelijk betrokken. Niets moet, maar iedereen is welkom. Dit soort dingen maakt dat we hier nog fijner wonen.”
Wonen met de natuur aan je voeten om de hoek van de stad
Terwijl we interviewen met het zicht op groen, groen… en groen, kun je je niet voorstellen dat er in de buurt scholen, winkels en snelwegen zijn. Landgoed Overgooi lijkt in de middle of nowhere te liggen. “Het tegendeel is waar”, zegt Annemarie: “Fietsend ben je met 10 minuten in Almere Haven en als we gezellig willen eten, gaan we dan ook geregeld naar de Havenkom. Daar zitten veel goede restaurants. Kinderen kunnen al vrij snel naar school fietsen, omdat de route zo veilig is. Verder ben je met de auto in een kwartier in het Gooi of in het centrum van Almere dat samen met Breda tot ‘Beste Binnenstad 2017-2019’ benoemd is.”
Direct in het bos
Gerlof vult aan: “Als ik met Famke de poort uitloop, sta ik gelijk in het bos. Landgoed Overgooi ligt aan het Gooimeer en landschapspark de Overgooische Zoom. Als je over de dijk loopt, kun je zwaaien naar ’t Gooi. Ook het Waterlandsebos met het Stadslandgoed De Kemphaan ligt om de hoek. Op Landgoed Overgooi leef je in ultieme rust met de natuur aan je voeten. Hier spot je reeën, hoor je vogels en verder… niets. Hier voelen we ons thuis!” Voordat we de villa verlaten, krijgen we nog een rondleiding en zien we hoe handig het is als je zelf mag bedenken hoe je wilt wonen.
